2015. március 29., vasárnap

Bosch PMF 190E

Pár napja a Praktiker egyik facebookos játékának jóvoltából sikerült hozzájutnom egy Bosch PMF 190E típusú géphez. Régóta terveztem beszerezni egy ilyen gépet, mert volt pár munka, ami félbemaradt, mert csak ezzel tudtam volna boldogulni.


Csomagolást tekintve egy szokásos zöld kofferban érkezett a gép.Mit is rejt a doboz:
Gépet, tartozékokat és a garancia levelet, illetve használati útmutatót. Mellékeltek egy gyors használatit is, ami 2 oldalas, hogy melyik szerszámmal mit lehet megmunkálni. Ez nagyon hasonló, mint a Dremel gépekhez mellékelt dokumentáció.


Tartozékok:
Hántoló szerszám
Fűrészlapok: Ebből három darabot is kapunk. Kemény és puhafához valót, harmadikat fémhez tudjuk használni.
Csiszoló talp és csiszolólapok. Csiszoló lapokat később is könnyen tudjuk pótolni, mert a szokásos 93mm-es
Két darab többszegmenses fűrészlapot csempéhez és fához
Mélység ütköző
Sajnos a porszívó adapter nem tartozék. Ezt külön kell megvásárolni. Igaz csak a csiszolásnál lehet használni.Szerszám cserét imbusz kulccsal tudjuk elvégezni. Kábelen található a kulcs tartó.
Doboz elég tágas. Ha bővítjük a szerszámok számát későbbiekben azok is bőven el fognak férni.
Nagyon tetszett, hogy a fűrészlapoknak is olyan helye van a dobozban, hogy véletlenül se sérüljön meg az éle egyetlen szerszámnak sem.


Használat közben….
Első bekapcsolásnál kicsit meglepődtem, mert picit hangosnak találtam a gépet. Utólag meggondolva ez teljesen reális, mert a gép alapjáraton 15000 fordulattal megy (maximum 21000-et tud pörögni). Még nem mértem meg decibelben mennyi, de valahol a felsőmaróhoz tudnám hasonlítani.

Első munka: Parketta szegő vágás
Második munka a géppel: Csiszolás
Legtöbbet lombfűrészgéppel dolgozom. Vágáskor itt is keletkezik némi sorja, amit csiszolni kell.  Tökéletes volt erre is a gép, de itt nekem nagyon hiányzott a porszívó adapter… Ha végleg nálam marad a gép biztosan beszerzek egyet. Csiszolólapból a 120-assal dolgoztam. Egész jól bírta. Nem szakadt szét és nem kopott el fél perc alatt. A talpon erős a tépőzár.


Harmadik munka: Járólap csere.
A fuga eltávolítás gyors volt, amivel elégedett voltam. Ha porszívó is megy munka közben akkor a por nagy részét képes összeszedni, így a csere után nem kell túl sokat takarítani.  Csemperagasztó hántolás már nem volt ilyen örömteli. Sajnos a hántoló kés elég gyorsan kopott. Ha erre nem is, de padlószőnyeg cserekor a ragasztó eltávolítására biztos jó a hántoló. Lehet csak a technikát kell majd elsajátítani a megfelelő kopás eléréséhez.

Örülök, hogy kipróbálhattam ezt a gépet, mert a vásárlástól idáig mindig az tartott vissza, hogy mi van, ha nem hatékony a gép. Lakásunkban kisebb munkákra és a műhelyben is megállja a helyét. Munka közben 10 perc után melegedett a gép, ami végül is normális lehet, mert nem hevült túl. Azt nem szabad elfelejteni, hogy ez a zöld terméke a Boscnak, ami a barkácsoló kategória. Ha folyamatosan ilyen géppel  szeretnénk dolgozni, akkor a kék színű Ipari kategória is kapható.

Kicsomagolásról és használatról készült videó itt található: https://youtu.be/HmbGZuCVKco


Pro:
géptest nagyon kézbe illő
kiváló koffer
árban még megfizethető, mert kapunk egy profi csiszolót és darabolót
hosszú hálózati vezeték, melyen a kulcs is megtalálható
szabályozható rezgés szám a pontos munka érdekében
mélység ütköző alap tartozék

Kontra:
kissé hangos (97dB)
drága kiegészítők
melegszik a gép
Szerszám csere kissé nehézkes az imbusz miattAz idő rövidsége miatt ennyire jutottam, pedig még hátra van pár ajtó és az ablakokat felújítása is. A csiszoló és hántoló részének is biztosan nagy hasznát venném.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése