Gépek és pár dolog, amit használok

Sokszor kapok megkeresést, hogy milyen gépeket használok, mik is azok, amik szükségesek egy ilyen hobbihoz. Olyan, hogy legfontosabb nem igazán létezik, mert a vágásnál lehet gépi, de akár kézi is. A csiszolás szintén történhet kézzel, de ha van az embernek egy gépe, akkor az nem olyan fárasztó.

Lombfűrészgép:

Lombfűrészgépet elég nehezen lehet kezdésnek kiválasztani. Ha igazán komolyan gondolkodik valaki azon, hogy ez lesz a fő hobbija, akkor érdemes egy jobb minőségű gépet beszerezni. Ezt akár a www.gelko.hu oldalon a Hegner gépek alatt lehet megtalálni. Ezek a gépek sokkal drágábbak, mint a nagyáruházakban  kaphatóak. Ezekhez viszont van alkatrészellátás, és megfelelő szervizháttér is. Azt sem szabad elfelejteni, - mert talán ez a legfontosabb-, hogy nagyon pontos munkát lehet velük készíteni. Sajnos még nekem nincs ilyen gépem, de a külföldi tesztek is mindig azt mutatják, hogy ez a legjobb ebben a kategóriájában. Az olcsóbb gépeknek sajnos van egy olyan hibája, hogy nincs megfelelően kiegyensúlyozva, ezáltal munka közben eléggé rázkódik. Másik nagy hiba szerintem, hogy a hagyományos csap nélküli lapokat nem lehet befogatni , csak a házilag készített lapbefogókkal. Vannak amikhez adnak egy átalakítót, de nekem az nem bírta sok ideig. 
Fűrészlap:

Ebből legalább 10 márkát kipróbáltam, de csak a Black&Decker és a Gelko által árusított lapok voltak megfelelőek. Az olcsó lapok nagyon hamar elégnek, illetve kimegy az élük. Tehát, ha kiszámoljuk, hogy a drágábbal mennyi ideig tudunk dolgozni, akkor azt az eredményt kapjuk, hogy a drágábbak a kifizetődőbbek. Tehát fontos a lapválasztásnál az él tartósságát is figyelembe venni. 


Csiszolás:

A legolcsóbb rezgőcsiszolóval kezdtem, de kaptam egy Makitát. Különbség annyi, hogy sokkal halkabb és nem rázkódik annyira a Makita. Az, hogy melyikkel jobb dolgozni elég egyértelmű, mert az olcsó gépeknek nincs pl.gumírozott markolata és porzsákja.Multifunkciós eszköz:

Ez egy kiváló szerszám. A Fermet (FCT-160F) több, mint 3 éve nyúzom, de még mindig jó. Sajnos ehhez nem lehet felsőmaró szerelvényt kapni, ezért is vettem egy Dremel 300-as mikrogépet. Ezekkel az eszközökkel lehet csiszolni, fúrni, vágni, alakmarást végezni és gravírozni. 

Fúrás:

Általában a Dremellel szoktam a kisebb lyukakat elkészíteni. Ehhez lehet kapni külön egy multitokmányt is mely alkalmas a legkisebb fúrószárak befogására is (0,8-3,2mm). Ami 3 mm felett van,  arra érdemes egy akkumulátoros vagy egy hagyományos fúrót beszerezni. Az akkumulátorosat jobban szeretem, mert nincs vezetéke. Ennél fontosnak tartom kiemelni, hogy a garanciákat érdemes megnézni, mert pl a Metabo ad 3 évet az akkumulátorra és a gépre is (XXL garancia), míg a Hitachi csak a gépre ad 1évet, akkumulátorra fél évet. Mind a kettőhöz volt szerencsém. A Hitachinál 1,5 év alatt elhasználóldott 2 db ni-cd akkumulátor. A Metabonak igaz, hogy kisebb a gépteste és az akkumulátor teljesítménye, mégis sokkal erősebb és tovább bírja egy töltéssel.
Marás:

Egy felsőmarót is érdemes beszerezni pl. az asztali dísz talpszéleinek díszítéséhez. Ebből, hogy milyet is érdemes venni? Nekem egy Alpha tools maróm van. Ez egy viszonylag olcsó maró, de szintén hibátlanul működik már 4 éve. Marófejből érdemes megnézni a fórumokat is, mert a csapágyak sajnos tönkre tudnak menni, és az is fontos, hogy ne üssön a marófej, mert ez a gép csapágyazását is tönkreteheti. 

Lakkozás:

Elég sokat lakkoztam ecsettel, de ha igazán szép felületet szeretnénk elérni, akkor érdemes egy festékszórót beszerezni, mely lakk fújására is alkalmas legyen. Nem mindegyik festékszóró jó lakkozni! A Wagner gyárt olyat, hogy különböző tartályokat lehet a gépre tenni, melyekkel nagy anyagtakarékosságot lehet elérni. A lakk szempontjából az oldószeres nekem jobban tetszik, mert szebb lesz a felülete, de ennek elég erős szaga van és sárgás a színe. A vizesnek nincs szaga, de ez jóval drágább,  és nem olyan fényes, viszont ez víztiszta felületet ad.
Munkabiztonság:

Itt is, nagy odafigyelés és koncentrálás szükséges, hogy elkerüljük a balesetet. Védőfelszerelés ugyanolyan fontos, mint egy munkahelyen, mert otthon ugyanolyan hamar megtörténhet a baj, mint máshol. A védőszemüveget mindenhez ajánlom, de a pormaszkot sem szabad elfelejteni. A fűrészpor, a lakk vagy festék is nagyon ártalmas tud lenni.Minta:

A mintákat kinyomtatom,  és indigóval viszem fel a felületre. Lehet kapni matricát is, amire néha szoktam nyomtatni,  és ezt ha felragasztod, akkor nem kell indigózni. Ez egy kicsit drága, de ez a legpontosabb a minta szempontjából. 
Zárszó: 

Egy jó gép nagyon hálás tud lenni ennél a munkánál, mert itt a pontosság és porállóság elég fontos. Ha vigyáz az ember a gépekre,  ápolja,  tisztítja is őket, akkor elég sokáig örömünk lehet bennük.