Géptesztek

Hamarosan itt lesznek a különböző gépek tesztjei. 

Az első már készülőben is van a DREMEL® TRIO™ multifunkciós szerszámról, melyet a Robert Bosch Kft. biztosított számomra.


Kicsomagolás:

A héten érkezett hozzám a DREMEL® TRIO™ készülék, melyről most írok egy pár sort.
A küldeményt egy nagy barna kartondobozban kaptam, mely egyből elárulta magát, mert a Bosch felirat állt rajta. Ezt kibontva mindjárt előkerült egy jóval kisebb és színesebb doboz, melyben maga a TRIO volt. 

Miért is TRIO? A nevét a munkafázisokból adódóan kapta, mert egy géppel lehet vágni, csiszolni és marni. Ez nem meglepő, mert a Dremel már az előző gépeit is úgy tervezte meg, hogy nagyon sokoldalúan lehessen használni.


Ami azonnal feltűnt a dobozon, hogy van hozzá valami extra tartozék is, melyről később írok még.
A hátulján a magyar nyelvű jótálási jegy van egy kis zacskóban.
Az oldalát kinyitva előkerült egy cd és egy koffer.
Maga a koffer elég masszívnak tűnik. A nyitás 2db műanyag füllel van megoldva
A szerszámtartót kioldva előkerül a magyarnyelvű használati útmutató.
Ez alatt vannak a tartozékok és maga a gép is, ahogyan a dobozon levő fényképek is mutatták.

Gép:
Nagyon jó a kialakítása, mert a markolatot csuklóval látták el, ezért, ha nem férünk el egy adott helyen akkor csak egy gombnyomás és készen van az egyenes gép

A talpa egy masszív alumínium présöntvény, melynek az alján egy teljesen sima műanyag felület van. Ebbe lehet beletenni a párhuzamvezetőt és körkivágót. A beállítás nagyon felhasználóbarát, mert a sínben van egy hajtott rúdacél, amely meggátolja, hogy a párhuzamvezető elmozduljon a rögzítés során.

Kiegészítők, Tartozékok:

-Párhuzamvezető
-Körkivágó (a párhuzamvezetőnek a másik oldala)
-Porszívó csatlakozó
-Kompakt talp (extra tartozék)


A végére egy animáció a kicsomagolásról:

Hamarosan munka közben is láthatjátok a gépet. Addig is egy kis ízelítő:A gép lágy indítással van ellátva. Ez azért fontos, mert beindítás után nem ugrik meg a gép. A sebességet egy 10 skálás kör segítségével lehet beállítani. A fordulatot terhelés alatt is tartja  gép.

Vágás:
Ha íveket vágunk, akkor nagyon kell figyelni a gépre, mert a spirál vágás miatt nem csak előre vág a gép, hanem oldal irányba is. Érdemes 2 kézzel fogni, mert könnyen félremegy a kívánt vonaltól. Kezdésnek ajánlom, hogy egy vékonyabb fán próbáljunk meg vágni, majd mikor már biztosan sikerül irányítani, akkor kezdjünk bele egy adott munkába. Egyenes vágásnál jó ha csak odaszorítunk egy lécet a vágandó anyaghoz, mert ekkor ez is párhuzamvezetőként funkcionál.


Párhuzam vágás:
A párhuzam vágás nagyon egyszerűen megy. Csak be kell fogatni a párhuzamvezetőt a gép talpába. Ennek a méretre állítását nagyban segíti, hogy van egy beépített rugó, mely addig megtartja a sínt, amíg a csavarral rögzítjük. A vágásnál egyedül arra kell vigyázni, hogy oldalirányba ne mozduljon el a gép, mert a spirál penge ere is tud vágni. Ez szerintem egy pár cm munka után menni fog mindenkinek.Körkivágó funkció:
Ez tetszett a legjobban! Az anyagot lefogattam az asztalhoz, mert a videót csak így lehetett elkészíteni. Lehet látni, ahogy fogást kell váltanom, de ez nem szükséges, ha csak dolgozik az ember és nem veszi fel az aktuális munkát. A kör teljesen szabályos lett. Írtam is már korábban, hogy ezzel a géppel nagyon szépen lehet kört vágni. 
A 2 állását mutatom meg a gépnek. Az első videóban a derékszögbe állított csuklós markolattal, a másodikban egyenesre állítottam, ami ebben a környezetben nem előnyös. Viszont ha a gipszkarton falon vagy a mennyezetben kellene vágni, akkor biztosan hasznos. Próbáltam már más fűrészekkel is kört vágni, de ennyire gyorsan nem sikerült még ilyen szépen vágnom.Csiszolás:
Amíg nem volt ez a gép addig is a Dremel 300-as géppel csiszoltam az éleket, mert ha ezt beletesszük a felsőmaró szerelvénybe akkor kiválóan lehet derékszögben csiszolni. Amivel többet nyújt a TRIO az, hogy vastagabb anyagot lehet csiszolni vele. Ez köszönhető a csiszolófej mérete jóval nagyobb. 13mm helyett kapunk így 19,5mm-t. Az átmérője változatlan maradt.

Marás:
A géphez csak az egyenes marófej jár. Ezt az óraszerkezetek kimarásánál tudtam használni.
Jó lett volna kipróbálni a marószár készletet is, de ezt külön kell beszerezni. Ha ez egy állandó gép lenne a műhelyemben ezt biztosan beszerezném, mert akkor a finom marásokhoz kiválóan lehetne alkalmazni.
DREMEL® TRIO™ marószár készlet_1

Érdemes megnézni a DREMEL® bemutató videóját is.

Amit szerettem:
-gyorsan lehet gyönyörű kört vágni vele
-párhuzamvezető nagyon pontos
-párhuzamvezetőt leszorító rugó. Ez a csavar meghúzásánál nagyon jól jön, mert nem mozdul el.
-nem kell furattal bajlódni a penge behelyezésénél a vágásnál 
-szűk helyeken nem kell forgatni a gépet, mert minden irányba tud vágni
Amit nem szerettem:
-Hangos a gép a vágásnál. Vágásnál 107dB-t mértem, ezért füldugó használatát javaslom. Ez a nagy fordulatú motor miatt van. Hangját tekintve egy felsőmaróhoz tudnám hasonlítani.